Kvinde_hjemme_skrivebordcontent-header_768x384

Skriv en god ansøgning 10 gode råd

Den gode ansøgning er motiveret og målrettet. Her får du karriererådgivernes bedste råd.

Din ansøgning er, sammen med dit CV, det første indtryk, virksomheden får af dig. Den kan derfor være afgørende for, om du bliver inviteret til en jobsamtale. Din ansøgning skal vække interessen for dig som kandidat til stillingen. Den skal pege fremad og give et præcist billede af dig i jobbet. Du skal derfor svare på:

  • Hvorfor søger du jobbet?
  • Hvad kan du tilbyde i stillingen?
  • Hvordan vil du bruge dine erfaringer og kompetencer?

Her får du ni gode råd til, hvordan du skriver en god og motiveret ansøgning.

1. Målret din ansøgning

Fokuser på din læser, når du skriver din ansøgning. Sæt dig i deres sted og vis dem, at du har læst deres stillingsopslag og reflekteret over, hvorfor det netop er dig, der skal have jobbet.

Hvis ikke det føles kunstigt for dig, kan du tale ind i virksomhedens tone ved at bruge nogle af de ord og vendinger, der er i stillingsopslaget.

SÅDAN SKRIVER DU EN MOTIVERET ANSØGNING

2. Ring virksomheden op

Kontakt virksomheden for at få flere informationer om stillingen, så du bedre kan målrette din ansøgning og dit CV og finde ud af, om stillingen er noget for dig.

Du kan fx spørge ind til, hvordan opgaverne i stillingsopslaget fordeler sig i hverdagen, om der er nogle særlige udfordringer, der skal løses i stillingen eller store projekter på vej.

Husk at du kun skal spørge om ting, som du ikke selv kan finde svar på i stillingsopslaget eller på virksomhedens hjemmeside eller sociale kanaler.

FORBERED DIG, INDEN DU KONTAKTER VIRKSOMHEDEN

3. Gør din ansøgning let at læse

Skriv så din modtager kan forstå dig og byg din ansøgning læsevenligt op med korte afsnit. På den måde bliver det en god læseoplevelse for din modtager – og du får lettere dine budskaber igennem.

Jo mere konkret du er og jo flere eksempler du kan give, jo lettere kan din læser se dig i jobbet. Undgå klicheer og floskler og skriv i et lettilgængeligt sprog.

SYV GODE RÅD TIL, HVORDAN DU SKRIVER LETLÆSSELIGT OG PROFESSIONELT

4. Fang læserens opmærksomhed fra starten

Din overskrift og indledning er det første læseren ser – og det er her, du har mulighed for at fange din læsers interesse og give personen lyst til at læse videre. Tænk derfor over, hvilket signal du vil sende, og hvordan du kan skille dig positivt ud.

  • Gør din overskrift nærværende og konkret ved at inddrage titlen på stillingen eller andre nøgleord fra stillingsopslaget – eller fokuser på dine kompetencer og den værdi, du kan tilføre stillingen
  • Indledningen skal give din læser lyst til at læse videre. Fortæl kort og præcist, hvad du synes er særligt interessant ved stillingen, hvorfor du er den rigtige kandidat, og hvad der er din motivation for at søge
  • Hvis du har kontaktet virksomheden, så nævn det her, og henvis til det, I har talt om

Mangler du sparring til din karriere?

Bliv klogere på dine kompetencer og karrieremuligheder med sparring fra en af vores professionelle rådgivere. Sparringen foregår over telefonen eller Teams og tager mellem en halv og en hel time.

5. Beskriv, hvorfor du søger stillingen

Fortæl om din motivation for at søge jobbet. Det kan være vidt forskelligt fra ansøger til ansøger, men det fortæller meget om dit engagement og din måde at gå til opgaverne på.

Det kan for eksempel være:

  • Virksomhedens purpose eller eksistensgrundlag, fx at arbejde for en grønnere fremtid eller bekæmpe sygdom
  • Virksomhedens produkter
  • Stillingens indhold og udfordringer
  • En særlig faglig eller personlig interesse

6. Hold fokus på dine kompetencer

I ansøgningen er det din opgave at fortælle din modtager, at du er den rette person til jobbet. Det gør du bedst ved konkret at fortælle, hvordan du vil bruge dine kompetencer og skabe værdi i stillingen.

Du kan bygge bro mellem det virksomheden efterspørger i stillingsopslaget og din profil ved at komme med konkrete eksempler på, hvordan du vil løse forskellige opgaver og skabe resultater – og på den måde sætte din erfaring i spil.

BRUG DINE SUCCESHISTORIER TIL AT SÆTTE ORD PÅ DINE KOMPETENCER

7. Giv noget af dig selv

Det vigtigste i en jobansøgning er, at din profil er et fagligt match til stillingen.

Men giv også gerne noget af dig selv, hvis det er relevant og underbygger din faglighed. Du kan fx undersøge, om der er nogle af dine værdier og holdninger, som matcher virksomhedens, eller om du kan bruge nogle af dine personlige kompetencer til at skabe resultater i jobbet.

Når du søger en lederstilling, skal du også beskrive din ledelsesstil, og hvad der er god ledelse for dig.

8. Rund af

Din afrunding skal lægge op til en samtale eller en videre dialog. Du kan udtrykke en positiv forventning om, at du bliver inviteret til en samtale, hvor du kan fortælle mere om dig selv og høre mere om stillingen og virksomheden.

Husk eventuelt at vedlægge de bilag, der bliver bedt om i stillingsopslaget. Det kan fx være uddannelsesbevis, certifikater eller lederuddannelser.

Skriv også, at du gerne giver referencer, hvis de ønsker det. Du skal ikke vedlægge referencer som bilag.

9. Tjek en ekstra gang for fejl

Gennemlæs din ansøgning et par gange, inden du sender den, eller få en anden til det. Du kan have overset vigtige informationer eller fejl.

Din ansøgning og dit CV er dit førstehåndsindtryk på en måske kommende arbejdsgiver og slåfejl eller uheldige formuleringer, kan betyde, at du bliver valgt fra.

10. Følg op

Det er desværre ikke alle virksomheder, der giver svar på alle de ansøgninger, de modtager.

Hvis ikke du har hørt noget fra virksomheden en uges tid efter ansøgningsfristen, kan du følge op og spørge ind til, hvor langt de er kommet i processen.

Hvis du får at vide, at du ikke er kommet i betragtning til stillingen eller har fået afslag, så forvent ikke, at virksomheden kan huske lige netop din ansøgning. Spørg i stedet ind til, hvad der har karakteriseret de profiler, der er kommet til samtale.

Det kan give et indblik i, om de udvalgte kandidater har haft nogle specielle kompetencer, du ikke kunne matche. Og det giver dig en mulighed for at forbedre dit ansøgningsmateriale til det næste job, du søger.

Har du brug for hjælp til jobsøgning?

Mand_arbejder_hjemmefra_med_soen_article-card_576x324

Brug stillingsopslaget

Tag udgangspunkt i stillingsopslaget, inden du skriver din ansøgning. Læs, hvordan du analyserer et stillingsopslag, så du er klar til at skrive.

Hnder_skriver_p_computer_article-card_576x324

Sprog og layout

Skriv, så din modtager kan forstå dig, og byg din ansøgning læsevenligt op. Få syv gode råd til, hvordan du skaber en god læseoplevelse.  

Kvinde_smiler_article-card_576x324

Få feedback på dit CV

Er dit CV motiveret og stærkt nok til at sikre dig drømmejobbet? Upload det i Ledernes CV-tjek, og få feedback med det samme.

Spørgsmål og svar om ansøgninger