Kvinde_paa_altan_content-header_768x384

I tvivl om dine evner som leder? Så brug tvivlen konstruktivt

Her er fem tegn på, at du undervurderer dig selv. Og fem ting du kan gøre ved det, inden du bliver leder.

Kender du følelsen af ikke at være god nok? Det er nok den mest udbredte grund til ikke at søge et lederjob. Umiddelbart er der intet galt i at have et realistisk forhold til egne evner og kompetencer – men følelsen af utilstrækkelighed kan også blive for stærk og hindre dig i at gå efter et job, som du ellers er kvalificeret til.

Også blandt ledere er der mange, der mærker tvivlen, når de står over for en udfordrende opgave. Kan jeg nå i mål? Har jeg kompetencerne? Vil jeg fejle? Og den tvivl er ikke i sig selv et problem – tværtimod. Brugt konstruktivt kan den sikre, at ideer bliver bedre valideret, at man er mere åben over for input fra andre og får sat det rigtige hold.

Fem tegn på uproduktiv tvivl

I den mildere ende af skalaen kender de fleste nok til følelsen af utilstrækkelighed. I den tungere ende af skalaen kan følelsen være både uproduktiv og ødelæggende for ens karriere. Her er fem tegn på den tvivl, som kan gå hen og blive uproduktiv. Hvis du er opmærksom på den, kan du vende den til noget positivt:

  • Har du travlt med at pille dig selv ned? Prøv at tænke tilbage på det sidste stillingsopslag, du har læst. Afsøgte du realistisk dine muligheder – eller var du hurtig til at diskvalificere dig selv, hvis du ikke kunne sætte tjektegn ved alle forventningerne til jobansøgeren?
  • Nedvurderer du egne præstationer? Tag fx det sidste projekt eller en bestemt opgave, som du er lykkedes med. Oplevede du din succes som udtryk for din egen indsats? Eller så du det mere som et spørgsmål om held, timing eller andres præstation?
  • Frygter du at blive afsløret? De fleste kender sikkert følelsen af, at andre overvurderer ens evner. Men hvor dominerende er den følelse hos dig? Og frygter du nogensinde, at andre vil "opdage", at du ikke er så kompetent, som de tror?
  • Er du optaget af at levere et perfekt resultat? Forestil dig en opgave, hvor andre har høje forventninger til din indsats. Er du i de situationer drevet af at skabe et perfekt resultat, og gør det dig bange for at begå fejl?
  • Sammenligner du dig selv med andre? Det gør mange af os nok ofte, men føler du dig typisk mindre kompetent end andre, når du sammenligner dig med dem? Bliver du bekræftet i, at du ikke er god nok?
Lederne_Spring_Txt_50-50_576x324_Raadgivning

Test dig selv: Hvilken type leder er du?

Hvad er din største styrke? Og hvor kan du udvikle dig? Vil du lede andre, står du stærkere, når du kender dig selv. Tag testen, og find din unikke lederprofil.

Fem strategier du kan bruge

Følelsen af utilstrækkelighed kan godt vendes til noget positivt. Her er fem strategier, der også kan gøre dig til en bedre leder:

  • Fokuser på fakta: Undersøg de projekter eller opgaver, du har løst med succes, og hold dig til fakta: Hvad leverede du? Og hvilke kompetencer tager du med derfra til et lederjob? Gør det til en god øvelse at lægge følelserne lidt til side og fokusere på, hvad du rent faktisk leverer. Skriv det ned, og gem det.
  • Søg feedback: Tal med pålidelige kolleger, ledere eller rådgivere for at få en mere objektiv vurdering af dine kompetencer og præstationer. Det vil udfordre dit eget selvbillede og gøre dig bedre til at modtage feedback. To ting, du kan bruge i et fremtidigt lederjob.
  • Omfavn dine fejl: Se udfordringer som dine muligheder for at lære, og vær åben om de fejl, du begår undervejs. Når der sker fejl, så prøv igen at holde dig til fakta: Hvorfor opstod fejlen? Og hvad lærte du af den? Var fejlen ligefrem lærepengene værd?
  • Lær af andre: Næste gang du føler dig fristet til at sammenligne dig selv med andre, så træd et skridt tilbage. Spørg i stedet dig selv, hvad du kan lære af dem. Sæt ord på det, og del det gerne med dem. Evnen til at sætte ord på det andre gør godt, er en afgørende kompetence som leder.
  • Fejr dine sejre: Husk at anerkende og fejre dine egne præstationer. Det kan være de små ting, der lykkes i løbet af en dag, eller afslutningen af en større opgave. Når du bliver bedre til at fejre dine egne præstationer, bliver du også bedre til at anerkende andres.

Lyder strategierne som almene råd, som alle kan have glæde af? Godt set. Gode ledere er realistiske i forhold til egne kompetencer, og de evner at bruge deres tvivl konstruktivt. Det kan alle lære. I Lederne Spring udbyder vi lige nu et kursus i handlekraft, der er målrettet dig, som endnu ikke er leder. Kurset giver dig indsigt i dine egne styrker og hjælper dig med at bringe dem i spil.

LÆS MERE OM KURSET: LÆR AT SÆTTE DINE STYRKER I SPIL

Hvem er dit forbillede?

Tænk på en leder, som du har set op til i dit liv. Det behøver ikke at være en leder i formel forstand. Det kan også være en lærer eller en træner, du har haft i en idrætsforening. Hvad var det, der gjorde den person til noget særligt? Vil du kunne være den person for andre? Hvad vil være din styrke som leder?

Lederne_Spring_Format_Feature_576x324_Bliv_medlem

Bliv medlem

Du kan blive medlem af Lederne Spring, selvom du ikke er leder endnu. Det giver dig et væld af fordele.

  • Faglig udvikling gennem kurser, viden og værktøjer
  • Ledersparring og karriererådgivning
  • Dagpenge og mulighed for lønsikring
  • Medlemsrabat på dine forsikringer

Find mere inspiration

Lederhjerne_imposter_article-card_576x324
Lederstof

Hvornår finder de ud af, at du ingenting kan?

Har du nogle gange følelsen af, at du ikke er helt dygtig nok til det, du laver? At det kun er et spørgsmål om tid, før alle andre opdager det? Måske er du ramt af det såkaldte imposter-fænomen, siger to erhvervspsykologer.

JesperThomsen_article-card_576x324
Lederstof

»Jeg har stadig vildt meget at lære som leder«

Da Jesper Theil Thomsen som blot 19-årig stiftede og blev direktør for højttalervirksomheden Soundboks, var han meget umoden, både som menneske og som leder. I dag – som 28-årig direktør for 100 ansatte – begår han stadig fejl, men han arbejder stenhårdt på at få bedre styr på, hvem han er.

Aeldre_mand_mobil_og_kaffekop_article-card_576x324

Få personlig sparring om din karriere

Har du brug for sparring på dit CV, ansøgninger eller en kommende jobsamtale? Book en personlig sparring med en af vores professionelle karriererådgivere, som har et solidt kendskab til jobmarkedet og stor erfaring i at rådgive ledere, specialister og dig, der drømmer om at blive leder.