Kvinde_griner_i_sofa_1200x628

Forbered dig på lederrollen inden du får den formelle titel

Er du er nysgerrig på rollen som leder? Der er heldigvis mange ting, du kan blive opmærksom på og træne, inden du tager den formelle titel. På den måde får du også mærket efter, hvorfor du er nysgerrig på lederrollen – og hvilke opgaver du er mest interesseret i.

Hvis du er nysgerrig på lederrollen, er der flere ting, du kan gøre, for at forberede dig på rollen i din nuværende stilling.

Måske gør du allerede nogle ting uden at lægge mærke til det. Hvis du ofte er den, der tager opvasken til festen, lægger sociale planer for afdelingen eller melder dig til andelsbestyrelsen, er det sikkert, fordi du synes, det er sjovt at organisere, tage ansvar og se resultater.

Og det er helt centrale kvaliteter for en god leder. For mange ledere ligger det naturligt for dem at gå forrest og tage initiativ for det fælles.

Der er flere indsatser og initiativer, du kan gøre, for at forberede dig endnu mere. Her får du ledelsesrådgiverens 5 gode råd til, hvordan du kan forberede dig på lederrollen, inden du får den formelle titel.

Tag ansvar

Start med at tage ansvar, der hvor du kan. Lægger din kollega sig syg, så læg en plan for, hvordan I sammen får løst vedkommendes opgaver.

Ansvar er ikke noget, du får tildelt. Det er noget, du aktivt tager i din hverdag. Og ved at tage ansvar udviser du også, at du er i stand til at se ud over dine egne opgaver.

Træn din evne til at begejstre og motivere

En stor del af lederrollen består i at begejstre og motivere. At få dine kolleger til at interessere sig for dine opgaver kan være en god måde at træne dine evner til at kommunikere og begejstre.

Det kan du fx gøre ved at øve dig i, hvordan du præsenterer dine opgaver og aktiviteter for de andre, når I har afdelingsmøder. Bliver de nysgerrige på det, du laver, er du godt i gang med også at involvere dem.

Kvinde_griner_mde_02_text-image-50_50_576x324

Skal du til lønforhandling? Book en personlig lønsparring

Bliv klædt på til lønforhandlingssituationen med en personlig sparring fra en af vores professionelle rådgivere.

Begynd at se formål og helhed

Når du begynder at lægge mærke til, hvordan dit eget bidrag er en brik i det store puslespil i jeres virksomhed, begynder du at få blik for helheden.

Som leder er man ikke nødvendigvis optaget af hver af de forskellige brikker, men er i stedet optaget af, hvordan de til sammen skaber et større billede.

Det er derfor en god forberedelse til lederrollen altid at bruge tid på at forstå det større formål i det, man laver. Det gør du ved både spørge ind til det og tale om det.

Opsøg uformelt personaleansvar

En god måde at træne dine evner som leder er ved at opsøge uformelt personaleansvar i din nuværende stilling. Måske kan du få ansvaret for jeres praktikanter, studentermedhjælpere eller lærlinge.

Når du tager den type opgaver, træner du dine relationelle kompetencer, din evne til at være go-to-person og at lægge en god plan for andre end dig selv.

Påtag dig en lederrolle i din fritid

Du kan også træne dine lederevner udenfor dit arbejde, som vil gøre dig mere kvalificeret til en lederstilling på sigt.

Måske er du allerede en del af nogle arenaer i din fritid, hvor du kan træne dine lederkompetencer. Du kan fx:

  • Blive frivillig i en forening
  • Blive en del af en børnehave-, skole- eller boligforeningsbestyrelse
  • Opsøge fritidsaktiviteter hvor man er en del af en gruppe, der selv skal arrangere det hele og i øvrigt klare sig selv.

Find inspiration til din vej mod lederjobbet

Lederne_Spring_Article_card_576x324_5_ting

Dit første lederjob kommer ikke af sig selv

Langt de fleste lander deres første lederjob på den arbejdsplads, hvor de er ansat. Her er fem ting du selv kan gøre for at bringe dig i spil til jobbet.

Lederne_Spring_Article_card_576x324_Familie

3 myter om lederjobbet

Som leder har du ikke tid til børn, du er klogere end alle andre og gjort af et særligt stof. Myter om ledere og lederjob florerer lystigt. Lad os punktere tre af dem.

Lederne_Spring_Article_card_576x324_God_nok

Test dig selv: Hvilken type leder er du?

Hvad er din største styrke? Og hvor kan du udvikle dig? Vil du lede andre, står du stærkere, når du kender dig selv. Tag testen, og find din unikke lederprofil.