Mand_til_sametale_udenfor_content-header_768x384

Spørg ikke om dette når du ansætter

Hvad må du spørge en kandidat om til en jobsamtale, og hvilke spørgsmål bør du helt undgå? Få svarene her.

Som leder bør du ved jobsamtaler kun spørge kandidaten ind til det, som har relevans for jobbet. På den måde undgår du, at der efterfølgende kan opstå tvivl om forskelsbehandling og diskrimination, når du udvælger den rette kandidat til jobbet.

Det bør du helt undgå at spørge ind til

Vi anbefaler, at du helt undgår at spørge ind til følgende, da du ikke må tillægge det vægt i udvælgelsen af kandidater:

  • Race, etnicitet, religion, politisk anskuelse og seksualitet
  • Alder
  • Graviditet
  • Fagforeningsforhold

I realiteten må du gerne spørge om kandidatens graviditet (eller planer herom), fagforeningsforhold mm., men du må ikke tillægge det betydning i den endelige udvælgelse, da det vil være i strid med forbud mod forskelsbehandling. Derfor er den bedste anbefaling helt at lade være med at spørge ind til det.

Du skal desuden være opmærksom på, at selvom du gerne må spørge ind til alder ved ansættelsessamtalen (uden at tillægge det betydning), er det ulovligt at spørge ind til alder i selve ansøgningsprocessen. Vær også opmærksom på det, hvis I fx plejer at bruge et ansøgningsskema.

Det skal du kun spørge ind til, hvis det er relevant

Nogle oplysninger kan være relevante for, om ansøger kan varetage jobbet. Er det tilfældet, må du gerne spørge ind til det og tillægge det betydning, når du udvælger kandidater.

Det kan fx være:

  • Helbred: Kræver jobbet mange løft eller særlige arbejdsstillinger, er det okay at spørge ind til kroppens fysiske helbred fx rygproblemer. Men du må ikke spørge ind til kandidatens generelle helbred eller sygdomshistorik.
  • Sprogkundskaber: Er det et job, som kræver et vist kendskab til dansk fx dansklærer, må du gerne spørge ind til sprogkundskaber. Men er der tale om et job, hvor sproget ikke er afgørende for at kunne udføre jobbet fx rengøringsmedarbejder, er det diskrimination, hvis du tillægger det værdi i udvælgelsen.
  • Straffeattest: Du må gerne spørge ind, hvis det er relevant for jobbet, fx hvis der er tale om et arbejde med børn eller i en bank. Hvis ikke, så undlad at spørge.

Det kan være en hårfin balance, hvad du må spørge ind til og hvad du helst skal undgå. Det bedste råd er, at hvis du ikke må lægge vægt på det ved udvælgelsen af kandidaterne, så lad helt være med at spørge. 

Kom godt videre i rekrutteringsprocessen

Mand_til_mde_article-card_576x324

Onboarding med succes

Nye medarbejdere skal føle værdsat fra første dag. Få de gode råd til, hvordan du onboarder med succes.

Mand_arbejder_hjemmefra_med_soen_article-card_576x324

Det gode jobopslag

Du har en ledig stilling og skal til at starte en rekrutteringsproces op. Vi giver dig syv gode råd, der sikrer dig et effektivt og præcist jobopslag.

Kvinde_sidder_ved_skrivebord_article-card_576x324

Minimér dine bias

Download lederguide om rekruttering her, og få konkrete redskaber til, hvordan du mindsker bias i din rekrutteringsproces