Barn_syg_content-header_768x384

Barn syg regler for fravær

Hvis dit barn bliver syg og har brug for pasning, er der forskellige regler og muligheder for fravær. Det afhænger af din kontrakt eller overenskomst.  

Du kan blive ramt af sygdom uden selv at være syg. Fx kan dit barn blive syg og have brug for pasning. Så skal du selvfølgelig være der som forælder. Det har langt de fleste arbejdsgivere forståelse for.

Det er ikke automatisk en ret at have ret til fravær på grund af barn syg. Hvad dine muligheder er fx for løn under fravær ved barn syg, afhænger af din overenskomst eller individuelle kontrakt. De fleste kan som minimum holde barnets første sygedag med løn og for manges vedkommende også barnets anden sygedag med løn.

Alt efter, hvad der står i din kontrakt, er der som udgangspunkt ingen begrænsninger for, hvor mange gange, du kan tage barnets første sygedag på et år.

Vi anbefaler, at du undersøger, hvad politikken er for fravær på din arbejdsplads. Hvis det ikke står i din kontrakt, så undersøg muligheden for at lave en aftale med din arbejdsgiver.

Så gammel må dit barn være

Som udgangspunkt er det ikke afgørende, hvor gammelt dit barn er. Det afgørende er, at dit barn har brug for at blive passet.

Aldersgrænsen for barn syg ligger typisk et sted mellem 14 og 18 år. Det afhænger af din overenskomst eller din kontrakt.

Barnet skal bo hos dig

For at du kan have ret til at holde barn syg, skal barnet bo hos dig fast enten hele tiden eller i perioder.

Du behøver altså ikke være den biologiske forælder for at tage barnets sygedag. Det kan du også gøre, hvis du fx er adoptivforælder eller stedforælder.

Hvis dit barn er syg i længere tid

Du har forskellige muligheder for fravær fra jobbet med eller uden løn, hvis dit barn bliver syg i længere tid. Fx hvis det ulykkelige sker, at dit barn skal indlægges på hospitalet eller bliver alvorligt syg.

Læs om længerevarende orlov

Hvis du er omfattet af Lederaftalen

  • Du er omfattet er Lederaftalen, hvis du er ansat i en virksomhed, der er medlem af en arbejdsgiverorganisation under Dansk Arbejdsgiverforening.
  • Er du omfattet af Lederaften, har du som udgangspunkt har ret til løn under fravær ved dit barns sygdom på samme vilkår som dine medarbejdere.
  • Hvis du har en specifik aftale om fravær i din ansættelseskontrakt, er det den, der gælder.

Læs mere om Lederaftalen

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Kom godt videre

Kvinde_med_iPad_article-card_576x324

Lederaftalen

Som leder eller betroet funktionær kan du være dækket af Lederaftalen, som giver dig en række rettigheder. 

Mand_arbejder_p_trappe_article-card_576x324

Overenskomster

Din overenskomst sikrer dig en række rettigheder. Her finder du Ledernes overenskomster og aftaler, så du kan blive klogere på dine vilkår.

Kvinde_arbejder_hjemme_griner_article-card_576x324

Alt om kontrakter

Din kontrakt er en vigtig del af dine ansættelse. Få en gennemgået din kontrakt, råd til forhandling af vores jurister og meget mere hjælp her.