Mand_foran_gul_vaeg_udenfor_content-header_768x384

Hvordan er du stillet ved storkonflikt?

Hvis en storkonflikt rammer og ender i strejke, hvordan er du så stillet som privat- eller offentligt ansat? Bliv klogere på dine vilkår her.

Der bliver forhandlet overenskomster typisk hvert andet eller tredje år for henholdsvis privatansatte og offentligt ansatte. Det er her, at dine arbejdsvilkår bliver aftalt.

Hvis de involverede parter i overenskomstforhandlingerne ikke kan blive enige, kan der opstå en konflikt i form af fx strejke eller lockout. Men hvordan er du stillet som leder under en konfliktsituation?

Hvordan er jeg stillet om privat ansat?

Som privatansat leder vil du i udgangspunktet ikke være en del af strejke eller lockout, da man ofte undtager ledere fra konfliktsituationer. Du vil derfor i udgangspunktet skulle arbejde under en strejke eller lockout.

Er du dækket af Lederaftalen, kan du ikke være omfattet af en konflikt.

Din arbejdsgiver kan i visse tilfælde sende dig hjem, så du ikke skal arbejde. Sørg da for at have på skrift, at din arbejdsgiver har sendt dig hjem med fuld løn.

Læs om Lederaftalen

Hvordan er jeg stillet som offentligt ansat?

Som offentligt ansat leder vil du i udgangspunktet ikke være en del af strejke eller lockout, da man ofte undtager ledere fra konfliktsituationer. Du vil derfor i udgangspunktet skulle arbejde under en strejke eller lockout.

En konflikt omfatter kun medarbejdere, der er medlem af en faglig organisation, som varsler deres medlemmer i strejke. Det betyder, at du som medlem af Lederne ikke er omfattet af en eventuel konflikt, da vi i Lederne som udgangspunkt ikke varsler vores medlemmer i strejke.

Er du udover dit medlemskab af Lederne medlem af en anden faglig organisation, skal du være opmærksom på, at den pågældende organisation kan varsle dig og deres øvrige medlemmer i konflikt.

Din arbejdsgiver kan i visse tilfælde sende dig hjem, så du ikke skal arbejde. Sørg da for at have på skrift, at din arbejdsgiver har sendt dig hjem med fuld løn.

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Får jeg fuld løn ved en konflikt?

Som leder, der ikke er omfattet konflikten, får du fuld løn og skal arbejde. Det vil sige, at du som medlem af Lederne i udgangspunktet vil få fuld løn.

Hvad gør jeg, hvis mine medarbejdere strejker eller bliver lockouttet?

Hvis dine medarbejdere bliver ramt af en konflikt, kan du som leder skulle varetage arbejdsopgaver, der normalt ligger udenfor dit arbejdsområde. Det kan være arbejde som konfliktramte medarbejdere normalt ville udføre – altså såkaldt konfliktramt arbejde.

Kom godt videre

Kvinde_med_iPad_article-card_576x324

Lederaftalen

Som leder eller betroet funktionær kan du være dækket af Lederaftalen, som giver dig en række rettigheder. 

Mandlnestolmcomputerarticlecard576x324

Find din overenskomst

En overenskomst er en kollektiv aftale, der sikrer dig en række rettigheder. Find din overenskomst her, og bliv klogere på dine vilkår.

Kvinde_arbejder_hjemme_griner_article-card_576x324

Alt om kontrakter

Din kontrakt er en vigtig del af dine ansættelse. Få en gennemgået din kontrakt, råd til forhandling af vores jurister og meget mere hjælp her.