Mor_passer_barn_content-header_768x384

Pasningsorlov ved sygdom eller handicap

Vil du passe en nær pårørende, der har et handicap eller en alvorlig sygdom? Du kan have ret til at tage orlov fra dit arbejde.

Ønsker du at passe en nær pårørende, der lider af en alvorlig sygdom eller har et handicap, kan du have ret til orlov fra dit arbejde, uanset om du er ansat i det private eller offentlige.

Du skal give din arbejdsgiver besked om orloven mindst 6 uger før, orloven begynder. Under orloven har kommunen pligt til at udbetale løn. Men der er visse ting, du skal være opmærksom på. Dem gennemgår vi herunder.

Formålet med pasningsorlov

Din ret til pasningsorlov

Hvis du ønsker at tage pasningsorlov, skal du være opmærksom på, at følgende betingelser skal være opfyldt:

  • Sygdommen eller handicappet skal være kronisk eller langvarigt.
  • Din pårørende skal bo i egen bolig og ikke på fx døgninstitution eller i en plejebolig.
  • Din pårørende skal have et behov for pleje, der svarer til et fuldtidsarbejde, hvis du ikke passer vedkommende.
  • Både du og din pårørende skal være enige om, at orloven er en god ide.

Din ret til denne type orlov kan også fremgå af din overenskomst. Er det tilfældet, skal du i stedet følge reglerne og betingelserne i overenskomsten.

Ansættelsesforhold og varighed

Orloven kan vare op til 6 måneder, og du kan eventuelt dele den op i perioder. Under orloven bliver du ansat af den pårørendes kommune, og det er derfor kommunen, som udbetaler dig løn.

Hvis du skal holde orlov i forbindelse med pasning, skal du kontakte din pårørendes kommune. Hvis betingelserne er opfyldt, har kommunen pligt til at godkende pasningsforholdet og ansætte dig. Under orloven bevarer du desuden din ret til arbejdsløshedsdagpenge, feriepenge og lignende.

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Kom godt videre

Hnder_holder_i_hnd_article-card_576x324

Pludselig ulykke eller sygdom

Hvis dine pårørende pludselig kommer ud for en ulykke eller bliver alvorligt syge, kan du have ret til fravær fra dit arbejde.

Mand_p_kvindes_skulder_article-card_576x324

Plejeorlov

Er du pårørende til en døende, der ønsker at dø i eget hjem? Så kan du have ret til at tage plejeorlov for at passe på vedkommende.

Barn_syg_article-card_576x324

Barn syg

Hvis dit barn bliver syg og har brug for pasning er der forskellige regler og muligheder for fravær. Det afhænger af din kontrakt eller overenskomst.