Par_paa_motorcykel_content-header_768x384

Drømmer du om ekstra lang ferie?

Ferieloven giver dig mulighed for at overføre ferie fra år til år. Dermed kan du spare op til at holde en ekstra lang ferie. Men det kræver, at din chef er med på ideen.

Har du brug for mere end tre ugers sommerferie eller en ekstra lang pause over vinteren til at komme ned i gear? Så er der håb forude.

Ferieloven gør det muligt at spare feriedage op hen over flere år, så du kan samle sammen til en ekstra lang ferie.

Du har dog som udgangspunkt ikke krav på at afholde en hovedferie på mere end tre sammenhængende uger. Derfor skal du have grønt lys fra din arbejdsgiver – din nærmeste chef – før du kan føre din drøm om en endnu længere pause fra jobbet ud i livet.

Den femte ferieuge

Som lønmodtager kan du optjene op til fem ugers ferie pr. ferieår. Du skal holde 4 af de optjente 5 ferieuger i den såkaldte ferieafholdelsesperiode, som løber i samme periode som ferieåret forlænget med 4 måneder. Det vil sige fra 1. september det ene år til 31. december det næste år.

Du kan vælge at få den femte ferieuge overført til næste ferieafholdelsesperiode, hvis du aftaler det med din arbejdsgiver. Aftalen om at overføre ferie skal være indgået skriftligt med din arbejdsgiver senest 31. december det år, hvor afholdelsesperioden udløber.

Sådan gør du, hvis du gerne vil have en ekstra lang ferie

  1. Tænk over, hvornår og hvor længe du godt kunne tænke dig at holde ferie
  2. Tal med din arbejdsgiver, om der er en mulighed for, at du får overført din femte ferieuge. Du kan også foreslå, at du afholder ferie på forskud.
  3. Indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om, hvor meget ferie du får overført til det næste ferieår.
  4. Lav en konkret aftale med din arbejdsgiver om en konkret defineret periode i fremtiden, hvor du afholder din ferie.

    Husk, at det er din arbejdsgiver, der bestemmer, om du kan få lov til at holde mere end tre sammenhængende ugers ferie. Arbejdsgiveren skal kunne sikre, at virksomhedens drift kan fortsætte – også hen over en ferieperiode, for eksempel om sommeren.
Ferieregler_image_16_9_576x324

Flere end fem uger?

Du kan have ret til yderligere ferie, end de 5 uger, du har ret til gennem ferieloven. Yderligere ferie kaldes ofte ”sjette ferieuge” eller ”feriefridage”. Disse dage er typisk fastsat i din ansættelseskontrakt, personalehåndbog eller overenskomst.

Vær opmærksom på, at du kan være omfattet af en overenskomst, som regulerer, om – og i hvilket omfang – du kan overføre ferie.

Ferie på forskud

Hvis du ikke har optjent nok feriedage til den ferie, du gerne vil holde, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du afholder betalt ferie på forskud.

Det vil sige, at du afholder din ferie, inden du har optjent den. Din afholdte forskudsferie vil derfor blive trukket fra de feriedage, du optjener efterfølgende. Du kan højst afholde det antal feriedage på forskud, som du efterfølgende kan nå at optjene i samme ferieår.

Eksempel på opsparing af feriedage

Mere om ferie

Far_baby_i_flyvemaskine_article-card_576x324

Beregn din ferie

Brug vores ferieberegner til at få overblik over, hvor mange feriedage du har tilbage, når du har holdt din ferie.

Far_holder_brn_article-card_576x324

Sådan optjener du ferie

Du optjener din ferie løbende, mens du arbejder. Om du også har ret til feriefridage afhænger af, hvor du er ansat. Bliv klogere her.

Kvinde_p_skiferie_article-card_576x324

Afhold din ferie

Du optjener 5 ugers ferie per ferieår – måske mere, hvis du har feriefridage. Læs mere om, hvornår og hvordan du holder ferie.

Ofte stillede spørgsmål om ferie