Far_med_to_boern_content-header_768x384

Din ferie bliver optjent løbende

Du optjener løbende feriedage med løn, mens du arbejder. Måske optjener du også feriefridage, men det afhænger af, hvor du er ansat.

Hvordan optjener jeg ferie?

Du optjener 2,08 dages betalt ferie for hver hele måned, du er ansat. Det betyder, at du optjener 25 feriedage, hvis du er ansat i hele ferieåret, der går fra den 1. september til den 31. august.

Hvis du ikke er ansat i en hel kalendermåned, optjener du 0,07 dages betalt ferie pr. kalenderdag. Du kan dog ikke optjene mere end 2,08 dages betalt ferie i en måned. Du optjener samme antal feriedage, uanset om du er på fuldtid eller på deltid. Et års ansættelse giver dig derfor stadig fem ugers ferie.

Hvordan optjener jeg ferie, hvis jeg er deltidsansat?

Som deltidsansat optjener du stadigvæk 2,08 dages ferie per måned, du er ansat.

Når du afholder én uges ferie, bruger du fem feriedage. Dette gælder også, selvom du er på deltid og f.eks. har fri hver mandag.

Hvad gør jeg, hvis min arbejdstid ændrer sig?

Hvis din arbejdstid eller arbejdsomfang hos din arbejdsgiver ændrer sig i løbet af ferieåret, skal der tages højde for det, når du afholder ferie med løn.

Det betyder, at du afholder det antal timers ferie, der svarer til den arbejdstid, du havde på optjeningstidspunktet. Lønnen på ferietidspunktet bliver beregnet ud fra dit aktuelle lønniveau på ferietidspunktet.

Tjekliste hvis du går ned i tid

Hvordan optjener jeg ferie, hvis jeg er på barsels- eller forældreorlov?

Der gælder særlige regler for optjening af ferie i forbindelse med orlov.

Du optjener ret til betalt ferie under barselsorlov og forældreorlov, hvis din arbejdsgiver betaler dig hel eller delvis løn i disse perioder. Det er altså lønudbetalingen, der afgør, om du optjener ret til betalt ferie.

Du har krav på din fulde løn, når du holder ferie med løn, som du har optjent under barselsorlov eller forældreorlov. Det gælder også, selvom du kun fik halv løn under din orlov.

Hvis du ikke har modtaget løn under din barsel, har du ikke optjent ret til betalt ferie. Du kan i stedet være berettiget til at ansøge om feriedagpenge via A-kassen.

Hvad er feriefridage?

Feriefridage er betalte fridage ud over de fem ugers ferie, som ferieloven giver dig ret til.

Om du har ret til feriefridage afhænger af vilkårene i din kontrakt, personalehåndbog eller eventuelt overenskomst - eksempelvis indirekte via Lederaftalen.

Hvis du er offentligt ansat

Du har ret til fem feriefridage om året, hvis du er offentligt ansat i stat, region eller kommune.

Hvordan optjener jeg ferie, hvis jeg er direktør?

Hvis du er direktør, er det ikke sikkert, at du er omfattet af ferieloven. Det afhænger af de ansættelsesvilkår, du indgik i din kontrakt. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.

Mere om direktørkontrakter

Mere om ferie

Kvinde_p_skiferie_article-card_576x324

Afhold din ferie

Du optjener 5 ugers ferie per ferieår – måske mere, hvis du har feriefridage. Læs mere om, hvornår og hvordan du holder ferie.

Far_baby_i_flyvemaskine_article-card_576x324

Beregn din ferie

Brug vores ferieberegner til at få overblik over, hvor mange feriedage du har tilbage, når du har holdt din ferie.

par_paa_motorcykel_article-card_576x324

Spar op til lang ferie

Ferieloven giver dig mulighed for at overføre ferie fra år til år. Dermed kan du spare op til at holde en ekstra lang ferie. Læs hvordan her.  

Ofte stillede spørgsmål om ferie